15 zlatih pravil za proizvodnjo mleka dobre zdravstvene kakovosti
Dobra higiena molznika
- Poskrbite, da so vaše roke in oblačila čiste.
- Pred vsako molžo si umijte roke.
- Nositi morate čisto in za molžo primerno obleko: molzni predpasnik.
Dobra higiena prostorov.
- Molzni prostor in skladišče mleka naj bosta čista.
- Gladke površine je lažje sprati.
- Po vsaki molži sistematično očistite prostor.
- Živali morajo biti vedno čiste
- Spalni prostor živali mora biti suh in čist
- Redno čistite območja gibanja živali
- Redno čistite krmilna korita
Dobra higiena opreme
- Oprema za molžo in skladiščenje mleka morata biti čista
- Opremo za molžo operite takoj po molži, tako znotraj kot zunaj
- Cisterno za mleko operite takoj po končanem zbiranju mleka, tako znotraj kot zunaj
- Opravite redne bakteriološke analize vode, uporabljene za pranje
- Uporabite čisto in sanitarno vodo
Dobra higiena pri molži
- Pred molžo posamično izmolzite prve curke
- Izmolzite prva dva ali tri curke in preverite izgled mleka
- Uporabite črno čašo za curke za enostaven vizualni pregled in za omejevanje tveganja onesnaževanja
- V primeru nastanka grud ali neobičajne barve/vonja je treba mleko ločiti in presoditi je treba o ustreznem zdravljenju mastitisa (zgodnejše zdravljenje izboljša možnost ozdravitve)
- Pred molžo temeljito očistite seske
- Uporabite preizkušeno metodo čiščenja, prilagojeno vsaki situaciji
- Ne glede na uporabljeno metodo, očistite samo sesek, ne da bi se pri tem dotaknili dna vimena
- Pri čiščenju se osredotočite na konico seska (mišica zapiralna ali sfinkter)
- Pred molžo seske razkužite
- Seske razkužite takoj po odstranitvi molzne enote
- Uporabite raztopino razkužila s potrjeno dezinfekcijsko učinkovitostjo (baktericidno, virucidno in fungicidno)
- Bodite previdni pri molži okuženih krav
- Okužene krave molzite kot zadnje
- Za molžo okuženih krav uporabite specifično molzno enoto ali ustrezen izdelek za razkuževanje molzne enote po molži teh krav
Metoda dobre molže
- Molzno enoto nataknite ob pravem času in pravilno
- Pri namestitvi molzne enote se prepričajte, da ne pride do vstopa zraka
- Preverite pravilno namestitev molzne enote, saj mora biti razporeditev uravnotežena na vse seske, pri tem se enota ne sme zvijati
- Molzno enoto snemite ob pravem času in pravilno
- Izogibajte se prekomerni molži: čim je vime prazno, takoj odstranite molzno enoto
- Ko je molža zaključena, preden odstranite molzni enoto do konca, zmanjšajte podtlak
- Molzne enote nikoli ne povlecite, saj lahko zrak vstopi skozi odprtino sesne čaše in povzroči nastanek mastitisa
- Preprečite vse vire stresa za živali
- Živali ne smejo biti podvržene nobenemu neobičajnemu hrupu, nenadni spremembi v praksi (ure molzenja) in prenašanju muh med molžo. Molža mora potekati gladko.
Dobro upravljanje kakovosti
- Redno pregledujte in vzdržujte opremo za molžo in opremo v skladišču mleka
- Pred molžo vedno preverite nivo podtlaka
- Enkrat letno opravite popoln pregled opreme za molžo
- Sesne čaše in sesne gibke cevi je potrebno redno zamenjati
- Po molži je treba čas hlajenja in temperaturo mleka redno nadzirati
- Redno preverite zdravje vsake krave
- Mesečno opravite zdravstveni pregled vimena vsake krave: analiza števila somatskih celic, kalifornijski preizkus z mastitisom (CMT)
- Ustvarite podatkovno bazo za vsako žival in za čredo. Na ta način je mogoče takoj zaznati morebitne spremembe.
- Vzpostavite prilagojeno preventivno zdravljenje
- Krave izmolzite do konca: ustrezno jih pozdravite ter izolirajte od ostalih krav molznic
- Izločite neozdravljive krave (mastitis, ki se ponavlja)
- Zdrava nastanitev za krave molznice in krave izven molznega obdobja
Prenos celotnega prispevka za tisk