Čiščenje in higiena vimena pred molžo
Cilji
Zmanjševanje prisotnosti mikroorganizmov na seskih in s tem v mleku
Seske pred molžo očistimo in obrišemo zato, da:
- z njih odstranimo vidno umazanijo in ostanke iztrebkov (blata) ter preprečimo, da bi prišli v mleko,
- zmanjšamo število mikroorganizmov na površini seskov pred namestitvijo molzne enote. S tem preprečujemo okužbo mleka in okužbo vimena.
Stimulacija krave za hitrejše izločanje mleka
S čiščenjem seskov stimuliramo kravo, da hitreje izločan mleko. S tem skrajšamo čas molže in pospešimo praznjenje vimena.
Tehnike:
Poznamo več načinov in tehnik:
- s pralno brisačo, namočeno v razkužilno raztopino ‒ mokro čiščenje,
- s peno za razkuževanje ‒ seske potapljamo v peno, nato jih obrišemo s papirnato brisačo,
- drugo: ročna prha, krtača …
Po katerih parametrih izberemo tehniko, najbolj primerno za nas:
- analiza mleka ‒ stopnja mikrobiološke kakovosti,
- pogostost pojava subkliničnega in kliničnega mastitisa,
- čistoča krav,
- dolžina trajanja molže,
- stroški posamezne metode.
Splošna pravila
Temeljito in natančno očistite celotno površino seskov:
- pri čiščenju vimena se osredotočite predvsem na umivanje seskov,
- da je vime dobro očiščeno in da se sproži refleks za izločanje mleka, je potrebnih od 20 do 30 sekund,
- čeprav se seski na videz zdijo čisti, jih je še vseeno treba očistiti, tudi pri zelo čistih kravah, sicer tvegate okužbo mleka z raznimi mikroorganizmi,
- seske obrišite s čisto brisačo ali papirjem za enkratno uporabo; za vsako kravo uporabite novo brisačo, da preprečite prenos bakterij s krave na kravo.
Uporaba čistilne pene in papirnatih brisač
Postopek
Pred molžo pripravimo dve vedri:
- v enem so čiste brisače, namočene v razkužilni raztopini,
- drugo je za odlaganje že uporabljenih brisač.
Med molžo:
- uporabimo eno brisačo za eno kravo,
- grobo umazanijo očistimo z eno stranjo brisače,
- brisačo obrnemo,
- seske dokončno obrišemo z drugo stranjo; če so še vedno mokri, jih je treba obrisati s papirnato brisačo.
Pralne brisače za večkratno uporabo
- Pri izbiri bodite pozorni na kvaliteto in velikost. Pomembno je, da so dovolj velike za učinkovito čiščenje.
- Pazite, da imate za vsako kravo najmanj po eno brisačo. V kritičnih obdobjih je priporočljivo, da imate vsaj 10 % brisač več, kot jih potrebujete.
- Zalogo brisač redno obnavljajte, da zagotovite čim boljšo učinkovitost.
- Voda za prvo splakovanje umazanih brisač naj bo vroča, tako se groba umazanija lažje odstrani.
- Priporočljivo je pranje v pralnem stroju pri temperaturi 60 °C.
Dezinfekcija
- Brisač ne namakajte samo v čisti vodi, brez razkužila, saj bi s tem le ustvarili gojišče za mikroorganizme. Nujno je uporabljati tudi razkužilo, da na brisačah preprečimo njihovo rast in razvoj.
- Priporočamo uporabo čistil Hyprazur ali Hyproderm z dezinfekcijskim in negovalnim učinkom.
- Ne uporabljajte alkalnih sredstev, ker so agresivna za kožo in lahko poškodujejo površino vimena in seskov.
Ostale tehnike
Čistilni robčki
- Ta tehnika čiščenja seskov je običajno dražja, vendar vam močno olajša delo in prihrani čas. Eno stran uporabimo, da očistimo seske, drugo pa za čiščenje konice seskov (sfinkter).
- Dezinfekcijsko sredstvo je večinoma alkohol, ki hitro izhlapi.
- Čiščenje vimena s čistilnim robčkom naj traja vsaj 15 do 20 sekund.
Pomembno
- Bodite pozorni, da je vedro s čistilni robčki dobro zaprto. S tem preprečimo izhlapevanje dezinfekcijskega sredstva (alkohol).
- Če je vime močno umazano, ga najprej dobro očistite s tekstilno brisačo, na koncu pa vime in seske še osušite s čistilnimi robčki.
Čiščenje z vodo in roko
- To tehniko uporabljamo pri močno umazanih kravah in je le prvi korak pred uporabo drugih tehnik. Po čiščenju z vodo in roko uporabimo prej omenjene tehnike čiščenja.
Tehnika čiščenja z vodo
- Uporabimo vodno pištolo z nizkim pritiskom in toplo vodo. Vodo nanašamo samo na seske, ne pršimo po preostalem vimenu, saj bi kapljice umazane vode med molžo polzele do seskov, prišle v mleko in ga okužile.
- Seske čistimo ročno, z drgnjenjem.
- Na koncu jih dobro osušimo s papirnato brisačo.
Slabost čiščenja z vodo
- Ta tehnika je sicer poceni, saj vam ni treba kupovati čistilnih sredstev, vendar se tveganje za okužbo mleka z mikroorganizmi močno poveča.
- Druga tveganja:
- večja poraba vode,
- oteženo sušenje seskov,
- seski se lahko onesnažijo z umazano vodo, ki kaplja po vimenu,
- umazanija pride na kožo in oblačila molznika.
Mehanska krtača pri molznem robotu
- Dve vrteči se krtači mehansko odstranjujeta nečistoče s seskov.
- Pomembna je uporaba dezinfekcijskega sredstva, ki med vsako molžo ščetke splakne in razkuži.
- Tudi pri robotski molži je treba seske po tem razkužiti.
Dodatni ukrepi za učinkovito čiščenje seskov in vimena
Striženje in odstranjevanje dlak na vimenu
- Striženje in zažiganje dlak na vimenu je vse bolj v uporabi. Cilj pri odstranjevanju dlak je izboljšanje higiene vimena.
- Z odstranitvijo dlak zmanjšamo možnost, da se umazanija ujame na vime.
- Odstranjevanje dlak je obvezno pri reji z robotsko molžo.
- Pri odstranjevanju dlak z ognjem je treba uporabiti t. i. hladni ogenj.
- Pozorni moramo biti, da smo z ognjem oddaljeni od vimena od 10 do 20 cm. Postopek je končan v nekaj sekundah.
Prenos celotnega prispevka za tisk