Higiena molzišča in molznika
Cilji
- Zagotoviti čisto okolje in površine, kjer poteka molža.
- Preprečiti kontaminacijo vimena s patogenimi mikroorganizmi, ko je mišica zapiralka na seskih še odprta.
- Preprečiti kontaminacijo mleka s sporami, mikroorganizmi in drugo nečistočo.
Učinkovita priprava molznika na molžo
- Umijte si roke, tudi podlakti, obvezno zaščitite morebitne ranice na rokah z vodoodpornimi obliži (prisotnost stafilokokov).
- Uporabljajte čista pralna oblačila, namenjena le za izvajanje molže.
- Po možnosti uporabite rokavice za enkratno uporabo in jih menjajte ob vsaki molži.
Higiena prostora pred molžo
Pri vezani reji:
- odstranite hlevski gnoj in nečistoče iz stojišč in kanalov, očistite rešetke,
- poskrbite, da imajo krave svežo in čisto steljo na stojiščih.
V molzišču:
- pred začetkom molže v molzišču navlažite stene in tla z vodo, da jih boste po molži lažje očistili,
- odstranite vse predmete, ki ne spadajo v molzišče.
Higiena prostora in opreme med molžo
- Če se krava v molzišču iztrebi, takoj po njenem odhodu očistite molzni boks in blato izperite s površin.
- Po potrebi večkrat od zunaj operite molzno opremo in pripomočke za molžo, prav tako si umijte roke, tudi podlakti.
Higiena prostora in opreme po končani molži
- Po končani molži temeljito očistite vse zunanje dele molzne opreme, še posebno pozorno pa molzne enote in gumijaste cevi, ki pridejo v stik z umazanijo (sesne čaše, kolektorje, mlečne in vakuumske cevi, molzni vrč, pokrov …).
Pri vezani reji:
- prestavite molzno opremo v prostor, namenjen čiščenju (mlekarnica),
- po končanem čiščenju molzno opremo shranjujte v čistem in zračnem prostoru, kjer se ne more umazati in priti v stik z nečistočami.
V molzišču:
- skrtačite in očistite čakališče, posebno pozornost namenite čiščenju robov in skritih kotičkov, da se izognete tveganju vnosa nečistoč na opremo in nato v mleko ob naslednji molži,
- temeljito očistite molznikov kanal in zunanjost molzne opreme v molzišču,
- temeljito očistite tudi izhod iz molzišča.
Pomembno
- Izogibajte se prahu, kolikor je le mogoče.
Primer:
- če živalim dodajate krmila ali krmne dodatke v molzišču, zagotovite pravilno delovanje krmilnikov, da preprečite dvigovanje prahu,
- v času molže ni priporočljivo živalim pokladati sena, to naredite pred molžo ali po njej.
- Redno zatirajte muhe in druge insekte. Pomemben je sistemski pristop k zatiranju škodljivcev (DDD).
- Dvakrat ali trikrat na leto temeljito očistite in razkužite molzišče.
Prenos celotnega prispevka za tisk