Razvoj silirnega dodatka Lactosil 3.0 se je začel že davnega leta 1983, ko je nastala prva različica Lactosil 1.0. Po nekaj manj kot 40 letih je tu različica Lactosil 3.0. Ta je rezultat dolgoletne selekcije najboljših sevov Lactobacillus plantarum izoliranih iz avtohtonih bakterij krmnih rastlin in silaž.
Lactobacillus plantarum je fakultativno heterofermentativna bakterija. To pomeni, da za svojo rast in razvoj lahko uporablja različne vire hrane. Lahko uporablja glukozo in iz nje tvori mlečno kislino ali pa različne pentoze, iz katerih tvori mlečno in ocetno kislino. V obeh primerih ne prihaja do tvorbe ogljikovega dioksida, ki povzroča izgubo suhe snovi in hranilne vrednosti silaž. Poleg mlečne in ocetne kisline proizvaja nekatere metabolite, ki delujejo baktericidno in fungicidno (npr. diacetil, plantacin, …) Z uporabo Lactosil 3.0 izboljšamo fermentacijo in okusnost silaže, ter zmanjšamo izgubo suhe snovi. Primeren za ekološko kmetovanje.
Navodilo za uporabo
Kako pripraviti vodno raztopino Lactosil 3.0?
Vsebino vrečke pretresti v posodo, dodati liter neklorirane vode, premešati in dopolniti do želenega volumna ter ponovno premešati.
Kolikšen je rok trajanja Lactosil 3.0 pripravljene raztopine?
Kakšno je priporočeno doziranje?
Doziranje prilagodimo krmi glede na suho snov – fermentativne sladkorje – puferno kapaciteto.
Katere parametre upoštevamo za prilagoditev doziranja?
Več kot 3 % topnih sladkorjev v svežem materialu:
Na primer: koruza, rž, ljuljke, sladkorna pesa
1.5 – 3.0 % topnih sladkorjev v svežem materialu
Na primer: trajno travinje, lucerna (40% ss)
< 1.5% topnih sladkorjev v svežem materialu:
Na primer: sveže leguminozne rastline (detelje)
Na kakšen način nanašamo Lactosil 3.0?
Enakomerno pršimo raztopino po celotni površini silirne mase.
Pozor: mlečnokislinske bakterije niso mobilne!
Kdaj lahko odpremo silos?
Kolikšen je rok trajanja Lactosil 3.0?
Lactosil je v originalni embalaži uporaben najmanj:
V primeru, ko je vrečka odprta: iz vrečke iztisniti zrak in vsebino uporabiti tekom delovnega dne.