Kontrola prvih curkov pred molžo je nujna
Zakaj?
- Kontrola prvih curkov nam omogoča zgodnje odkrivanje mastitisa in hitro ukrepanje, ki je izredno pomembno za uspešno obvladovanje zdravja črede.
- Dodatno stimuliramo vime in s tem pripravimo kravo na hitrejše izločanje mleka.
- Tako izboljšamo mikrobiološko kakovost mleka, saj so prvi curki običajno precej okuženi.
Kako?
1. S posodo s temnim dnom
- Klinični mastitis lahko odkrijemo pred vsako molžo, tako da pregledamo prve curke mleka. Sprememba konsistence mleka je najpogostejši simptom kliničnega mastitisa. Pojavijo se tudi drugi znaki: rdečica na vimenu, bolečina, vročina, sprememba prevodnosti, upad produkcije mleka, sprememba v obnašanju živali …
2. Z napravo Mast detect
Prednosti:
- lahka in enostavna uporaba,
- takojšnji rezultati testiranja,
- omogoča pravočasno in hitro odkrivanje subkliničnega mastitisa,
- trpežna naprava z nizkimi stroški vzdrževanja,
- naložba se hitro povrne.
Navodila za uporabo
- Prve curke mleka damo v namensko posodo za prve curke.
- Nato nekaj curkov iz vsake četrti pomolzemo v posodico.
- Stisnemo gumb in v treh sekundah dobimo rezultat.
- Rezultat odčitamo z naprave:
– če lučka sveti na belem območju: negativno,
– če lučka sveti na rdečem območju: pozitivno.
Pomembno
- Prvih curkov mleka ne molzemo na tla, saj s tem povečamo tveganje za okužbo vimena, poleg tega slabo vidimo spremembe na mleku iz prvih curkov, ki nakazujejo morebitno obolenje vimena. Spremembe v konsistenci mleka (kepice, vodeno mleko, sesirjeno mleko …) so najpogostejši znak kliničnega mastitisa.
- Prve curke pomolzemo v namenske lončke s temno površino, kjer spremembe v mleku hitro opazimo, in tako lahko hitro začnemo z izvajanjem ukrepov.
- Mleko prvih curkov kontrolirano zavržemo. Ni primerno za krmljenje domačih živali.
- Prej ko žival začnemo zdraviti, večja je možnost popolne ozdravitve.
3. S CMT-testom (kalifornijski test)
Kalifornijski test je hitra in učinkovita metoda za odkrivanja subkliničnega mastitisa. Iz priloženega indikatorja odčitamo vsebnost somatskih celic. CMT-test zanesljivo dokaže predvsem močnejše okužbe (če je v mleku več kot 400.000 somatskih celic).
Reagent vsebuje detergent in indikator pH. Ko ga pomešamo z mlekom, reagira s somatskimi celicami, te pa ustvarijo viskozni gel. Več ko je somatskih celic v mleku, večji delež indikatorja se spremeni v viskozni gel. Opazimo tudi spremembo v barvi zaradi spremembe pH v mleku.
CMT ali Mast Detect lahko uporabimo tudi:
- da preverimo zdravstveno stanje krave, ki jo nameravamo kupiti,
- da odkrijemo, katera vimenska četrt ima somatično mleko,
- da odkrivamo subklinični mastitis in kontinuirano spremljamo zdravstveno stanje vimena skozi laktacijo.
Omejitve CMT-testa v primerjavi z Mast detectom:
- CMT je le indikator in nam ne pove natančne vrednosti somatskih celic,
- pri testiranju krave s kolostrumom je interpretacija rezultatov netočna,
- vpliv subjektivne interpretacije izvajalca testiranja.
Oprema, ki jo uporabimo za CMT-test: CMT-paleta, reagent in rokavice.
- Prve curke iz vsake četrti preverimo na klinični mastitis (vodeno mleko, kepice itd.).
- Zberemo mleko iz vsake četrti v posodice na CMT-paleti.
- Večje količine mleka odstranimo. Za CMT-test ga potrebujemo le toliko, da prekriva kolobar v posodi. Nato dodamo enako količino reagenta, kolikor je vzorčnega mleka za CMT-test.
- Mleko in reagent dobro premešamo, tako da posodico krožno vrtimo od 10 do 30 sekund.
- Rezultate razberemo takoj po testu. S kroženjem nadaljujemo, da vidimo konsistenco, oziroma posodo obračamo z ene strani na drugo in nato odčitamo rezultat.
Interpretacija rezultatov
Pomen | Opis reakcije mleka v stiku z reagentom | Vsebnost ŠSC/ml mleka |
negativno | Mešanica je tekoča in homogena. Posodica se prazni, kapljica za kapljico. | 0–200.000 |
v sledovih | Mešanica postane viskozna. Reakcija je reverzibilna, viskoznost počasi popušča. | 150.000–500.000 |
šibko pozitivno | Mešanica spremeni viskoznost brez tvorbe gela. Viskoznost ne popušča, čeprav se zmes zgosti, je posodica bolj prazna. | 400.000–1.500.000 |
pojav mastitisa | Gel se tvori na sredini posodice kljub krožnemu gibanju. Gel pade na dno posodice in se ne premika več. Sčasoma tekoči del mešanice izgubimo, v posodici ostane samo gel. | 800.000–5.000.000 |
huda okužba | Gel, ki je nastal na sredini posodice, takoj pade na dno. Med mešanjem ne izgubljamo tekočine, saj se takoj tvori gel. | >5.000.000 |
4. Drugi testi
Druge tehnike so se razvile po pojavu robotske molže: prevodnost mleka, volumen mleka, različni biokemijski markerji. Korelacija med njimi nam je dala uporabno orodje pri odkrivanju mastitisa in drugih zdravstvenih težav pri kravah molznicah.
Prenos celotnega prispevka za tisk
Funkcionalno povezan izdelek